esmaspäev, 12. oktoober 2009

Keda või mida me valime?


Ikka ja jälle kohtab inimeste seas nõutust selle suhtes mis valimised tulemas on ning mida siis konkreetne valimistulemus mõjutab. Seepärast siin ka meeldetuletav selgitus neile, kelles see küsimus segadust tekitab. Niisiis, keda või mida me valime?

Nelja aasta tagant valitakse Eestis KOHALIKE OMAVALITSUSTE volikogusid. Nagu nimetuski ütleb, valitakse neid otsustusorganeid, volikogusid, mis otsustab ja juhib asju omavalitsuses, kohapeal. Eesti riigivalitsemise ülesehitus on kahetasandiline – riiklik ehk keskvalitsuse oma ja omavalitsuslik, seega linna või valla ulatuses juhtimine. Eestis on 226 omavalitsust (2009.aasta seisuga)  ja nende volikogusid me valimegi.
Volikogu – vallavalitsus – valla ametnikud
VOLIKOGU ei ole organ, kus ametnikud töötaksid igapäevaselt ja selle kaudu teostaksid valla igapäevast valitsemist. Küll on volikogu omavalitsuse tasandil kõige kõrgem juhtimisorgan. Volikogu langetab otsuseid ja võtab vastu õigusakte, mille järgi OMA-VALITSUS (omavalitsuse igapäevane valitsemisorgan) tegutseb. Volikogu õigusaktid on linna või valla valitsusele täitmiseks.

Niisiis, teie head valijad, valite Saue valla volikogu. Volikogu valib ehk nimetab ametisse Saue Vallavalitsuse. Vallavalitsus on väiksearvuline poliitiline valitsemis- ja juhtimisorgan. Saue Vallavalitsus on viimastel aastatel olnud seitsmeliikmeline. Vallavalitsus teeb otsused oma istungitel, mis toimuvad vastavalt korrale ning vajadustele, enamasti sagedusega kord nädalas.

Poliitilist vallavalitsust ja omavalitsuse ametnikke juhib vallavanem. Valla juhtimist igapäevase tööna teevadki omavalitsuse ametnikud. Need on teenistujad, kellega vallakodanikel on vallamajas kõige sagedamini kokkupuudet oma asjade ajamisel. Tavakõnes nimetatakse just vallavalitsuse ametnike kogumit vallavalitsuseks ja ega eesti keeles olegi erinevaid nimetusi ametnikest koosnevale täitevvõimuorganile ning poliitilisele omavalitsuse valitsusele. Esimesed teevad oma igapäevast tööd ametnikena ja saavad oma töö eest palka, teised käivad koos vastavalt korrale ning saavad valla juhtimisele panustatud aja eest kompensatsiooni. Ka volikoguliikmed ei istu igapäevaselt vallamajas ning ei saa oma töö eest palka, vaid tasu. Tasu suuruse otsustab volikogu. Saue vallas oli lõppeva valitsemistsükli, nelja aasta jooksul, volikogu lihtliikme tasu suuruseks 1500.- krooni kuus, miinus maksud. Volikogu komisjonide esimehed, aseesimees ja esimees saavad suuremat tasu. Volikogu esimehe tasu suuruseks oli seni 7000.- krooni kuus. Minu ettepanek volikogule, nelja aasta eest, oli töötada tasuta, ent kahjuks teised volinikud seda ettepanekut ei toetanud.

Volikoguliige kui teie mõtete pikendus
Valitavaid volikoguliikmeid on teil, head valijad, õigus alati mõjutada. Te võite igale volikoguliikmele rääkida ära oma mured, pakkuda ideid, soovitada, nõuda ja anda nõu. Volikogu liige teeb istungitel otsused oma südametunnistuse järgi või parteidistsipliinist lähtuvalt. Vallavalitsuse ametnikke te mõjutada ei saa. Ametnik töötab õigusaktidele ning oma ametijuhendile vastavalt. Neist lähtuvalt langetab ka otsuseid, vaid oma volituste piires.

Omavalitsuste volikogud valitakse neljaks aastaks. Niisiis, te saate oma valijahääle kaudu mõjutada valla tipptasemel juhtimist järgnevaks neljaks aastaks. Mõelge, analüüsige ja tehke oma tark otsus. Ja kui otsus on tehtud, kui valimistulemused on reastanud kandidaadid, ärge unustage oma valitut, vaid aidake teda oma ettepanekutega ja nõudke talt tehtud töö kohta aru. Teie mõjutategi oma otsuste, ideede ja ettepanekutega Saue valla elu järgneval neljal aastal. Tulemuslikku otsustamist, head valimisindu!

Olav Kruus
Saue Vallavolikogu liige 2005-2009

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar