laupäev, 17. oktoober 2009

Sovhoosivalla viimsed päevad?


Vallajuht Keskerakonnast ütleb, et ulmeliste ideedega valda ei juhi. Muidugi, seniste võimurite – Keskerakonna ja Rahvaliidu (kes nüüd valimisliidu Saue vald varju pugenud) jaoks on ju ennekõike oluline pragmaatilisus, mitte ettepoole vaatamine ja innovaatilisus. Päevavajaduste rahuldamine, ent kellele? Ikka omadele.

Kuidas teisiti hinnata imelikke tehinguid, kus vallarahva rahadega ostetakse lammutamist ootav kaalukoda või hektareid põllu-karjamaad. Kas vald hakkab kartuleid kasvatama või lehmakarja pidama? Just sellised mõistetamatud, onupojapoliitikast või jonniajamisest tingitud finantstehinguid, on viimastel aastatel tehtud – ettepaneku tegijaks muidugi vallavalitsus.

Vald ostis 2008. aasta detsembris Laagri alevikus kinnistud Vae 3, 3a, 4, 5, 6a ja 6b, mille hulgas on ka amortiseerunud ning ammu kasutamata sovhoosiaegne kaalukoda. Maatükkide eest maksti veidi alla poole miljoni krooni. Maad, shs kaalukoja, oli ärastamisperioodil kokku ahnitsetud sovhoosimajandist kujunenud põllumajandusettevõtte Sagro juhtide poolt. Nüüd korraga ei olnud Sagrol enam lagunevat hoonet ning sõidutee äärde jäävat tühermaad vaja, vallavalitsus oli aga varmas selle eest maksumaksja raha välja käima. Maad osteti vallale 2008. aasta detsembris, mil kinnisvarahinnad polnud veel järsult langenud, ent näitasid seda trendi. Ei ole vist põhjust lisada, et Sagro suuromanik istub volikogus ning kandideerib tänagi ühes valimisnimekirjas.

Või see karjamaa Alliku külas. Mõnele võimupoliitikule oli vastumeelt, et Steri-tehase jant ka vallajuhtidele kriitikat tõi. Nii soovitigi Vargamäe peaarulikult vimmamehele riugas tagasi teha ning eelisostu õigusega näpata kahe eraisiku omavahelise tehingu sees põllumehelt reaalselt kasutatav karjamaa. Mida teeb vald karjamaaga?

Saue vald on kujunenud nõuka-aegse riigimajandi järglasena. Isegi valla piirid on enamvähem samad mis olid omaaegsel V. I. Lenini-nimelisel näidissovhoosil. Paraku on ka juhtimispõhimõtted ning inimsuhted jäänud sovhoosiaegseiks. Ent kas sellistega saab loota arengule XXI sajandil?

Liiga kauaks on senised vallajuhid ning neid „kummitemplina” toetavad nimekirjakaaslased jäänud istuma vallamaja pehmetesse tugitoolidesse. Praegused võimurid on siin laiutanud pea kogu iseseisvusaja, pärast sovhoosikorra kokkuvarisemist. Võimustruktuurid on ülimalt läbi imbunud kambakraatiast – valla allasutuste töötajad kandideerivad võimurite valimisnimekirjades, selleks, et pärast saada priskem noos eelarvepirukast.
Mina soovin üht kaasaegset omavalitsust näha innovaatilise mõtlemise, demokraatliku juhtumise ning ligimesearmastust kiirgava struktuurina. Head valijad – aidakem oma hääletamisega senistel vallajuhtidel aru saada, et stagnatsioon on siin liiga kaugele levinud!
Kaua võib?
Lõpp V. I. Lenini-nimelisele sovhoosivallale, saagu Sauest kaasaegne, inimkeskne omavalitsus!

OLAV KRUUS

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar