reede, 16. oktoober 2009

Rattateed – jalgrataste jaoks!


Rattateed – jalgrataste jaoks!
Viimasel ajal on Laagri väljanägemine paremaks muutunud. Lagunenud teed on kaetud uue ja sileda kattega. Ja tehtud on lausa midagi uut siinsetes oludes – teed jalakäijatele ja jalgratturitele. See näib olevat tore. Kuid kahjuks need uued teed ei toimi kuigi hästi.
Rattaga nendel teedel sõites mõtlen ma ikka, kas neid teid kavandanud arhitektid on ise kunagi jalgrattaga sõitnud. Ilmselt mitte. Nad töötavad plaanide ja pliiatsitega ning rakendavad teooriaid, aga ei testi oma tööd praktikas. Sest kuidas muidu on võimalik, et igal kõrvalteel ja ülesõidul on 2-5 sentimeetri kõrgused äärekivid. Näiteks Veskitammi kandis liikudes avastate peagi, et seal on väga palju kasutatud äärekive. Ja need on nagu barjäärid, mis takistavad liiklemist iga 50 meetri järel. Võib-olla on sellist teed ilus vaadata. Aga minu arvates tuleks need tobedad takistused kõrvaldada ja muuta rattateed kergesti kasutatavateks.
Jalgratas on mõnede eestlaste jaoks ikka veel kahtlane “rauast hobu”. Seda peetakse kas spordivahendiks või puhkusel vaheldust pakkuvaks asjanduseks. Jalgratas kui TRANSPORDIVAHEND on paljude meelest ohtlik või vähemal kummaline. Aga see ei ole ainus võimalus. Mitmetes maades, mis polegi Eestist teab mis kaugel ning kus maastik ja kliima on ka suhteliselt sarnased, kasutavad inimesed jalgratast kui tõsiselt võetavat alternativi autodele ja avalikule transpordile.
Jalgratta kasutamiseks transporivahendina ei olegi vaja muud, kui muuta oma harjumusi ja kujundada vajalikud võimalused. See polegi nii raske ega kallis. Selle eest saame me ka parema tervise, puhtama keskkonna. Ja uskuge või mitte – saame suurema vabduse! Sest siis ei ole muret parkimisega ega sõltu bussigraafikust.
Saue vald on nii lähedal Tallinnale, et kohalik omavalitsus peaks innustama inimesi jalgratast kasutama igapäevaseks liiklemiseks. Aga selleks on vaja veel rohkem jalgrattateesid nii Tallinnast Laagrisse kui mujale valla piirides. Miks mitte ka Saue linna. Selllest saab kasu igaüks. Ennekõike aga lapsed, kellel on vaja jõuda kooli kiiresti ja ka turvaliselt. Seda siis, kui jalgrattateed on kasutamiseks tehtud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar